O Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνευματικούς δασκάλους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Η ζωή και οι ομιλίες του έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Έχει μιλήσει για όλα τα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο σήμερα, από την εσωτερική αναζήτηση έως τα επίκαιρα και επείγοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα παγκοσμίως. Τα βιβλία του δεν έχουν γραφτεί από τον ίδιο, αλλά είναι οι ομιλίες που έδωσε σε χιλιάδες μαθητές του μέσα σε μία περίοδο 35 χρονών. Οι Sunday Times του Λονδίνου, τον  έχουν χαρακτηρίσει σαν «ένα από τους 1000 δημιουργούς του 20ου αιώνα», ενώ η Sunday MidDay της Ινδίας, τον περιγράφει σαν ένα από τους 10 ανθρώπους, μαζί με τον Gandhi, Nehru και τον Βούδα που άλλαξαν το πεπρωμένο της Ινδίας.

Ο λόγος του είναι άμεσος και ειλικρινής, εμπνέοντας στους ακροατές του μία φλόγα εσωτερικής αφύπνισης. Το όραμα του ήταν να δημιουργήσει τις συνθήκες για να γεννηθεί  ένας καινούριος άνθρωπος, «ο Zoρμπάς και Βούδας», εκείνος που έχει τα πόδια του γερά στη γη, αλλά που τα χέρια του μπορούν να αγγίξουν τα αστέρια. Σε αυτό το όραμα συνδυάζεται με μοναδικότητα η σοφία των παραδόσεων διαλογισμού της Ανατολής με το δυναμικό μεταμόρφωσης και την επιστημονικότητα των σύγχρονων ρευμάτων Δυτικής Ψυχολογίας.

Οι διαλογιστικές τεχνικές που δημιούργησε είναι μία επαναστατική συνεισφορά στην επιστήμη της εσωτερικής μεταμόρφωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για ησυχία και πνευματικότητα. Συγκεκριμένα, οι ενεργητικοί διαλογισμοί είναι σχεδιασμένοι ώστε να βοηθούν να λυθεί το έντονο στρες μέσα από το σώμα και το μυαλό, για να μπορεί κανείς πιο εύκολα να πετύχει την εσωτερική ακινησία και την χωρίς σκέψεις κατάσταση του νου. Βλέπε διαλογισμός

Σήμερα, στο Osho Meditation Resort στην Πούνα της Ινδίας, οι μαθητές του συνεχίζουν το όραμα του. Χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο μπορούν να απολαύσουν διαφορετικές διακοπές και να βιώσουν μία ατμόσφαιρα διαλογισμού, χαράς και θεραπείας. Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στις διαλογιστικές τεχνικές που υπάρχουν στο πρόγραμμα ημερησίως ή να λάβει μέρος σε κάποιο από τα σεμινάρια αυτογνωσίας και θεραπείας που προσφέρονται από το Multiversity. Ταυτόχρονα, λειτουργεί πισίνα, γήπεδα τένις και μπάσκετ, τάξεις tai-chi, γιόγκα, τοξοβολίας… καφέ και εστιατόρια με βιολογική κουζίνα, ενώ το βράδυ συχνά υπάρχει χορός και πάρτυ. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός προσφέρει πραγματικά στον επισκέπτη μία γεύση του «Βούδα και Ζορμπά». Για περισσότερες πληροφορίες για το Resort και τα προγράμματά του, μπορείτε να κάνετε μία on-line βόλτα στο www.osho.com.

Λίγα λόγια του Osho πάνω στο όραμα του για τον καινούριο άνθρωπο

«Διδάσκω ένα νέο άνθρωπο, μία νέα ανθρωπότητα, μία καινούρια αντίληψη του να βρίσκεσαι στο κόσμο. Μέχρι τώρα, ο άνθρωπος έχει ζήσει μία ψεύτικη ζωή, σε μία μεγάλη παθολογία, σε μεγάλη ασθένεια-φυλακή. Και ζει σε αυτή, γιατί νομίζει ότι αυτό είναι το σπίτι του.
Το μήνυμα μου είναι: Αρκετά!!! Ξυπνήστε, Δείτε τι έχει κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο και στον εαυτό του. Μέσα σε 3000 χρόνια, πολέμησε 5000 πολέμους, είναι αυτό υγιές; Που και που ανθίζει ένας Βούδας, αλλά ένα λουλούδι μόνο του μέσα σε ένα χέρσο κήπο, μπορεί να κάνει τη διαφορά; Κάτι πολύ βασικό δεν έχει γίνει σωστά και αυτό είναι ότι είστε όλοι λουλούδια!!! Όλοι σας είστε γεννημένοι για να είστε Βούδες… Γι’ αυτό…

Σας αναγνωρίζω τη βουδικότητα σας

Αλλά γιατί δεν μπορείτε να την αναγνωρίσετε οι ίδιοι; Ο άνθρωπος έχει ζήσει μέσα στη δυστυχία, γιατί έχει σχιστεί στα δύο. Έχει ζήσει με την αντίληψη της δυαδικότητας: ή υλικός ή πνευματικός, ή στο σώμα ή στην ψυχή, ή ο θεός ή ο διάβολος. Δεν μπορείς να είσαι και τα δύο. Μέχρι τώρα έχεις μάθει να αρνείσαι και να καταπιέζεις πολλές πτυχές της φυσικής σου ύπαρξης. Και καταπιέζοντάς τα, αυτά τα κομμάτια πηγαίνουν στο υποσυνείδητό σου και σε αποδυναμώνουν. Η άρνηση και η πάλη σε αποδυναμώνει. Αποδέξου τα λοιπόν και θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ολόκληρος, ενώ τα κομμάτια αυτά μεταμορφώνονται, ησυχάζουν.
Το μήνυμα μου στην ανθρωπότητα είναι: Δημιούργησε έναν άνθρωπο ολόκληρο, χωρίς διχασμούς. Ο Βούδας δεν είναι ολόκληρος, του λείπει το σώμα. Αλλά ούτε ο Ζορμπάς είναι ολόκληρος, του λείπει η ψυχή. Διδάσκω την συνάντηση του Βούδα και του Ζορμπά-τη σύνθεση της γης και του ουρανού, της ύλης και του άυλου, του σεξ και του Samadhi.

Για να δημιουργήσεις αυτόν τον άνθρωπο, χρειάζεται να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου

Ο νέος άνθρωπος είναι μύστης, ποιητής, επιστήμονας. Δεν κοιτάζει τη ζωή μέσα από σάπιες διαιρέσεις. Θα είναι μύστης, γιατί θα αισθάνεται την παρουσία του θεϊκού. Θα είναι ποιητής, γιατί θα γιορτάζει την παρουσία του θεϊκού. Και θα είναι επιστήμονας, γιατί θα αναζητήσει αυτή την παρουσία μέσα από επιστημονική μεθοδολογία. Και αυτά τα τρία μαζί συνθέτουν έναν ολόκληρο άνθρωπο.
Ο παλιός άνθρωπος είναι επιθετικός, καταπιεσμένος, ζει μέσα από ιδεολογίες, ηθικολογίες, αλλά όχι μέσα από την συνειδητότητα. Είναι υποκριτής, υπάρχει μέσα από στόχους που τον κάνουν να ζει μόνο στο μέλλον ή στο παρελθόν και να χάνει το παρόν. Καταπιέζεται, θυμώνει, θλίβεται, χάνει το γέλιο του, και την πνευματικότητά του.
Ο νέος άνθρωπος είναι αυθεντικός, δημιουργικός. Ζει μέσα από τη συνειδητότητά του και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του εαυτού του και της ζωής του. Είναι ανοικτός και ειλικρινής ζώντας στο τώρα, αναγνωρίζοντας πλήρως την παρουσία του στο παρόν… και μέσα από αυτή την αναγνώριση θα γνωρίσει και την θεϊκότητα…»
Οsho, Philosophia Perennis, Κεφάλαιο 2

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομιλίες του Osho, μπορείτε να επισκεφθείτε: On line www.osho.com
Πολλά από τα βιβλία του Osho είναι διαθέσιμα και στα ελληνικά.