Σωματότυποι κατά Reich-Lowen-Bodynamic με τη Μόνα Κωνσταντινίδου


Μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της σωματικής ψυχοθεραπείας στην κατανόηση των αμυντικών συμπεριφορών και της σύνδεσης τους με το σώμα, είναι οι σωματότυποι. Πρώτος ο Reich συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που έχουν παρόμοιες εμπειρίες και παρόμοιες γονεικές σχέσεις στην παιδική τους ηλικία, παρουσιάζουν παρόμοιες σωματοδομές. Βρήκε ακόμα ότι οι δομές αυτές εξαρτώνται ακόμα από την ηλικία που το τραύμα έχει συμβεί. Είναι σαν ο αμυντικός μηχανισμός που αναπτύξαμε εκείνη την εποχή για να προστατευτούμε, σωματοποιείται στους μυς μας, δημιουργώντας δομές που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν.

Σε αυτό το σεμινάριο θα μελετήσουμε βιωματικά αυτούς τους σωματότυπους. Θα καταλάβουμε τις δομές τους και το πώς προήλθανε, και θα μάθουμε πώς να δουλεύουμε θεραπευτικά με αυτούς τους ανθρώπους.

Θα αναλύσουμε το μοντέλο του Lowen (μαθητή του Reich) που ανέπτυξε το μοντέλο του Reich σε 5 κυρίως τύπους: σχιζοειδής, στοματικός, ελεγκτικός, μαζοχιστικός, άκαμπτος. Από εκεί θα αναφερθούμε στο μοντέλο του Bodynamic Institute.
Είναι ένα σεμινάριο για αυτούς που δουλεύουν με ανθρώπους, αλλά και για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε ένα πιο βαθύ επίπεδο. Δεν θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ετικέτες, αλλά να αναγνωρίσουμε την ιστορία μας, μέσα από το σώμα μας. Έτσι η κατανόηση και η εμπάθεια μας μεγαλώνει.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 5 ημέρες. Στο τέλος του, χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Breath of Life Osho Institute, αναγνωρισμένο Osho Institute από το Οsho International Multiversity στην Πούνα της Ινδίας. / www.osho.com