Η επιστήμη πίσω από το Pulsation Breath
Πώς λειτουργεί το Pulsation-Breath
Πώς γίνεται το Pulsation-Breath
Ατομικές συνεδρίες
Σεμινάρια

 

Η θεραπεία γίνεται από την Μόνα Κωνσταντινίδου και τον Veerya Novikov

Η επιστήμη πίσω από το Pulsation Breath

Ο «παλμός της ζωής» ή Pulsation-Breath είναι μία σωματική θεραπεία που χρησιμοποιεί την εμβάθυνση της αναπνοής, τις κινήσεις και τους εκφραστικούς ήχους του σώματος, για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο  να ανοίξει σε συναισθήματα και αισθήσεις που συνήθως δεν επιτρέπει να εκφραστούν.

5-dpp_1744

Βασίζεται στην συνειδητοποίηση ότι η αναπνοή, η σκέψη και η συναισθηματική μας κατάσταση είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Ίσως να έχετε ήδη προσέξει, ότι κάθε φορά που αλλάζει η σκέψη μας, αλλάζει και η αναπνοή μας. Αν, για παράδειγμα, είσαι θυμωμένος, αμέσως η αναπνοή μεταβάλλεται και χάνεται ο ρυθμός. Όταν είσαι φοβισμένος, η αναπνοή γίνεται κοφτή και γρήγορη. Όταν πάλι είσαι ήσυχος, τότε η αναπνοή βαθαίνει… Κάθε ερέθισμα, λοιπόν, από το περιβάλλον, δημιουργεί μέσα μας μία συναισθηματική απόκριση, που μεταφέρεται σαν δόνηση σε ολόκληρο το σώμα μας, μέσω της αναπνοής, των κινήσεων και των ήχων του σώματος και που μας βοηθάει να ανταποκριθούμε στο περιβάλλον μας. Αυτή η ικανότητα έκφρασης είναι συνυφασμένη με την συναισθηματική και πνευματική μας υγεία.

Πρώτος ο WilchemReich, γιατρός και ψυχαναλυτής, μαθητής του Freud, μελέτησε τη σύνδεση αυτή, παρατηρώντας ότι το ανθρώπινο ον ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του μέσα από τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του και συμπέρανε ότι πολλά από τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν την πηγή τους στη διαταραχή της συγκεκριμένης λειτουργίας. Η λειτουργία αυτή δεν είναι μόνο διανοητική, αλλά και βιολογική, συναισθηματική και ενεργειακή. Είναι σαν να έχουμε ένα δεύτερο σώμα, μέσα και γύρω από το φυσικό μας σώμα, που ο Reich το ονόμασε «οργόνη» και με το οποίο ανταλλάσουμε ενέργεια με το περιβάλλον. Αυτό το ενεργειακό σώμα είναι γνωστό και από τις ανατολικές παραδόσεις διαλογισμού με διάφορα ονόματα όπως prana, chi, πνεύμα, kundalini κ.ά.

6-dpp_1747Ουσιαστικά, λοιπόν, η υγεία μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ικανότητα που έχουμε να απορροφούμε τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, να τα αφομοιώνουμε και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφράζεται ολοκληρωτικά. Είναι μία φυσική μας ικανότητα, που ωστόσο καταπιέστηκε από την εποχή που ήμασταν ακόμη παιδιά.

Η μεγάλη μας ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί από το οικογενειακό μας περιβάλλον, μας δίδαξε από πολύ μικρούς τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να αισθανόμαστε. Φράσεις όπως «οι άντρες δεν κλαίνε», «τα γέλια θα σου βγουν ξινά», μην τρέχεις και με στενοχωρείς», «θα σε δείρω, αν κάνεις έτσι», «σ’ αγαπάω μόνο αν είσαι καλό παιδί» και τόσες άλλες, μας έκαναν από πολύ μικρούς να μπλοκάρουμε το συναίσθημά μας, να πνίγουμε τον θυμό μας και να καταπίνουμε τα δάκρυα ή τη χαρά μας, ενεργοποιώντας ένα πολύ δυνατό σύστημα στο σώμα, που ο Reich ονόμασε «μυϊκή θωράκιση». Είναι σαν να φορέσαμε όλοι μία πανοπλία ελέγχου που πνίγει το συναισθηματικό μας σώμα. Έτσι, αναγκαζόμαστε να υιοθετούμε συμπεριφορές που μπλοκάρουν τις συγκινησιακές μας εκφράσεις και δεν επιτρέπουν τη φυσική ανταλλαγή της  ενέργειάς μας με το οικείο περιβάλλον. Αυτή τη διαταραχή εμείς την βιώνουμε σαν πρόβλημα.

Πώς λειτουργεί το Pulsation-Breath;
4-dpp_1742Με το Pulsation-Breath επιχειρούμε να επαναφέρουμε την ικανότητα επαφής με τα συναισθήματα και την έκφρασή τους.
Ξεκινάμε από το σώμα και την αναπνοή και βασιζόμαστε στο σωματικό χάρτη που συνέθεσε ο Reich.

1) Με τεχνικές εμβάθυνσης της αναπνοής  (αναπνοή στην κοιλιά ή στο στήθος) και βιοενεργειακές ασκήσεις, ενεργοποιούμε εκείνες τις περιοχές του σώματος που οι άμυνες μας δεν μας επιτρέπουν να αισθανθούμε.

2) Ο μυϊκός έλεγχος χαλαρώνει κι έτσι ερχόμαστε σε επαφή με την ενστικτώδη δύναμη της ζωής μέσα μας. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι να αφυπνίζουμε την kundalini μας.

3) Απωθημένα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια (συνήθως αυτά που διέκοψαν τη ροή της ενέργειάς μας) και μέσα από την έκφραση τους με κινήσεις του σώματος και ήχους, εκτονώνουμε αυτούς τους παλιούς φραγμούς. Έτσι, η ροή στο σώμα αποκαθίσταται και το μυαλό βιώνει ηρεμία.

4) Αφού έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική μας ησυχία, είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε τις παλιές αποφάσεις και συμπεριφορές που μπλοκάρουν τη ροή των συναισθημάτων μέσα στο σώμα μας στο παρόν. Η επίγνωση αυτή μαζί με την σωματική δύναμη που έχουμε ανακτήσει, αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία για τις αλλαγές και την μετουσίωση του εαυτού μας.

Πώς γίνεται το Pulsation-Breath;

Ατομικές συνεδρίες

Σε μία σειρά συνεδριών, εντοπίζουμε την μυϊκή θωράκιση που υπάρχει στο σώμα. Ακολουθώντας τους σωματικούς χάρτες ροής της ενέργειας που ανακάλυψε ο Reich και χρησιμοποιώντας τεχνικές εμβάθυνσης της αναπνοής, αποφορτίζουμε τα 7 μυϊκά τμήματα που αντιστοιχούν στα 7 ενεργειακά κέντρα του σώματος. Καθώς εμβαθύνουμε, τα αισθήματα και οι συγκινήσεις που είναι εγκλωβισμένα μέσα μας αρχίζουν να κινούνται και να εκφράζονται.

Σεμινάρια
Η ίδια εργασία γίνεται και στα σεμινάρια. Κάθε φορά επικεντρωνόμαστε σε ένα νέο μυϊκό τμήμα (ενεργειακό κέντρο) του σώματος που σχετίζεται με διαφορετικά θέματα.
Σε ένα περιβάλλον αγάπης και υποστήριξης, ερχόμαστε σε επαφή με τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην τωρινή μας ζωή και με τα συναισθήματα που αυτά μας προκαλούν. Καθώς τα αποδεχόμαστε αλλά και τα μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους, βιώνουμε απελευθέρωση και αποδοχή. Παραμερίζοντας την κριτική του μυαλού μας, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους συμπεριφοράς, ενώ η δουλειά με το σώμα μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να τους πραγματώσουμε στη ζωή μας.
1ο  chakra (Πόδια) Γείωση – Η ικανότητα να στέκομαι στα πόδια μου
2ο chakra (Κοιλιά) Κεντράρισμα – Από τα βάθη της ύπαρξης
3ο chakra (Διάφραγμα) Από τον έλεγχο στην καθαρή δύναμη
4ο chakra (Στήθος) Απελευθερώνοντας την καρδιά
5ο chakra (Λαιμός) Εκφράζομαι και προβάλλω τον εαυτό μου
6ο chakra (Μέτωπο) Διαίσθηση – Ενόραση
7ο charka (Κορυφή του κεφαλιού) Ένωση με το Θείο