Πώς γίνονται οι διαλογισμοί στο Breath of Life Institute
Τί είναι διαλογισμός;
Τι δεν είναι ο διαλογισμός
Γιατί να διαλογίζομαι;
Τι είναι οι ενεργητικοί διαλογισμοί;
Γιατί να προτιμήσω τους ενεργητικούς διαλογισμούς;
Τι είναι οι καθιστοί διαλογισμοί;
Συμβουλές για τον καινούριο διαλογιστή
Περιγραφή των κυριότερων διαλογισμών
Dynamic
Kundalini
Chakra Breathing
Διαλογισμοί μικρής διάρκειας, βασισμένοι στην αναπνοή, που μπορείτε να τους κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Πώς γίνονται οι διαλογισμοί στο Breath of Life Institute
Οι διαλογισμοί γίνονται
Εβδομαδιαία Διαλογισμοί 1 ώρας
Μηνιαία Ένα μονοήμερο ή ένα διήμερο διαλογισμών μέσα στο σαββατοκύριακο, με διαφορετικές διαλογιστικές τεχνικές από το πρωί ως το απόγευμα ή το βράδυ. Για να νιώσετε πιο βαθιά και ουσιαστικά την μεταμόρφωση που συμβαίνει μέσα από τους διαλογισμούς, καλύτερο είναι να παρακολουθήσετε όλες τις τεχνικές. Ωστόσο, μπορείτε να έρθετε μεμονωμένα, για έναν ή περισσότερους διαλογισμούς.
(βλέπε στο πρόγραμμα)

Τι είναι διαλογισμός;
Υπάρχουν πολλές ερμηνείες και αρκετή σύγχυση γύρω από αυτή τη λέξη, αλλά θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους με απλό τρόπο.
Ο διαλογισμός, αρχικά, είναι μία κατάσταση ύπαρξης, που χαρακτηρίζεται από γαλήνη, έντονη αίσθηση του παρόντος, πληρότητα, ευδαιμονία και  βαθιά εμπιστοσύνη στη ροή της ζωής. Είναι μία κατάσταση όπου απλά είσαι. Χαρακτηριστική είναι η απόσταση από το μυαλό, το σώμα και τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κάποιος. Όταν απλά υπάρχουμε, δεν μας ορίζουν πια οι σκέψεις, τα άγχη ή τα συναισθήματά μας. Βιώνουμε μία αποταύτιση από αυτά, σαν να βλέπουμε τις σκέψεις μας με την χαλαρότητα που θα βλέπαμε μία ταινία… Τέλος, διαλογισμός είναι μία φυσική κατάσταση ύπαρξης, που εμείς απλώς την έχουμε ξεχάσει.
Με την λέξη διαλογισμό, ορίζουμε όμως και τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να φτάσουμε τον διαλογισμό. Οι διαλογιστικές μέθοδοι, συχνά από διαφορετικές παραδόσεις, είναι οι τεχνικές που βοηθούν τον διαλογιστή να αποταυτιστεί από το μυαλό και το σώμα και να φτάσει στην κατάσταση του να είναι.

Τι δεν είναι ο διαλογισμός

  1. Δεν είναι μόνο για αναζητητές ή ανθρώπους σε πνευματικό μονοπάτι… Δεν χρειάζεται να αφήσεις τα εγκόσμια, να αφήσεις γενειάδα και να χαρίσεις την περιουσία σου… Μπορείς να γευτείς τα οφέλη του διαλογισμού (χαλάρωση, ησυχία, καθαρότητα του νου) μέσα στην καθημερινότητά σου, αρκεί να διαθέσεις λίγο χρόνο για να ασκήσεις μία από τις πρακτικές.
  2. Δεν είναι μία προσπάθεια ελέγχου του νου, προκειμένου να τον κάνεις να σωπάσει.

Τόσο ο έλεγχος όσο και η προσπάθεια δημιουργούν ένταση. Ο διαλογισμός δεν διδάσκει την ένταση και την εσωτερική πόλωση. Είναι μία χαλάρωση, που έρχεται όταν ο διαλογιστής κατανοεί τη φύση του νου και τον αφήνει απαλά στην άκρη. Δεν χρειάζεται να πολεμήσεις το μυαλό σου, απλά να κατανοήσεις βαθιά ότι δεν είσαι αυτό… και να αναπτύξεις την συνήθεια να το παρακολουθείς και να μην ταυτίζεσαι μαζί του… Τότε, αυτό που βιώνεις είναι ένας χώρος καθαρής συνείδησης, μία κατάσταση πολύ μεγαλύτερη από την κατάσταση του μυαλού.

  1. Δεν είναι μία καινούρια εμπειρία, είναι ένας χώρος που τον γνωρίζεις ήδη από την καθημερινότητά σου. Μπορείς να μπαίνεις σε αυτόν ενώ ζωγραφίζεις, τραγουδάς, παίζεις με τα παιδιά σου, είσαι στη φύση… Σαν παιδιά, είχαμε όλοι έντονες εμπειρίες αυτού του χώρου, γι’ αυτό και πολλοί όταν ξεκινούν την πρακτική αισθάνονται οικειότητα με αυτές τις εμπειρίες.
  2. Δεν είναι μία μεταφυσική εμπειρία όπου άγγελοι κατεβαίνουν στο κεφάλι σου με πύρινες γλώσσες….. Είναι μία απόλυτα φυσική εμπειρία, που σου δίνει την απλή, αλλά τεράστιας σημασίας, ικανότητα μέσα στο χάος και την ένταση της ζωής, να μπορείς να απολαύσεις μία κούπα τσάι με την ησυχία σου σαν ένας γνήσιος μοναχός ζεν…

Γιατί να διαλογίζομαι;
«Ο διαλογισμός είναι ο μοναδικός ίσως τρόπος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου σε βάθος. Στον σύγχρονο τρόπο ζωής κινούμαστε στην περιφέρεια της ύπαρξής μας. Καταναλώνουμε την ενέργειά μας για να επιδιώξουμε  τους  στόχους και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, πράγμα φυσιολογικό αφού το μυαλό είναι φτιαγμένο για να βάζει στόχους και να τους πραγματώνει. «Αυτό όμως μας αδειάζει. Όταν λοιπόν αποκτήσουμε τη συνήθεια να κλείνουμε τα μάτια και να αφήνουμε στην άκρη όλους τους στόχους, όλα όσα δεν είμαστε εμείς, ακόμα και το ίδιο το μυαλό μας, ακόμα και τον ίδιο τον χτύπο της καρδιάς μας, τότε μία σιωπή απλώνεται… Σε αυτή τη σιωπή βρίσκεις το κέντρο του είναι σου, και βγάζεις ρίζες στην ατομικότητα σου… όσο πιο πολύ ριζώνεις στο είναι σου, τόσο πιο άτομο γίνεσαι και από εκεί μπορείς να βγάλεις φτερά στη ζωή σου, για να μοιραστείς αγάπη, δημιουργικότητα, αυθεντικότητα, χιούμορ κι ένα υπέροχο συναίσθημα χαράς» Osho
Αρκεί λοιπόν να αφιερώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο κάθε μέρα και να διαλέξεις μία τεχνική που σου αρέσει, για να ξεκινήσεις από μόνος σου το εσωτερικό σου ταξίδι…

Τι είναι οι ενεργητικοί διαλογισμοί;
Οι ενεργητικοί διαλογισμοί είναι η προσφορά του μύστη  Osho (βλέπε aboutOsho) στην πνευματικότητα. Όλοι ξεκινούν με στάδια εκτόνωσης του σώματος, χρησιμοποιώντας χορό, εκφραστικές κινήσεις, εγρήγορση της αναπνοής ή συναισθηματική κάθαρση, για να καταλήξουν σε στάδια καθαρής ησυχίας και παρατήρησης. Αφού επιτρέψουμε στο σώμα να εκφραστεί, τότε η σιωπή συμβαίνει από μόνη της, φυσικά και αυθόρμητα. Οι ενεργητικοί διαλογισμοί αποτελούν σύνθεση από διαφορετικές πνευματικές παραδόσεις όπως ο Σουφισμός, το Ζεν, ο Ταοϊσμός, η Τάντρα… αλλά και από τα μοντέρνα ρεύματα της ολιστικής θεραπείας. Τέτοιοι διαλογισμοί είναι ο Δυναμικός, το Κουνταλίνι, το Νάταραζ, το Νανταμπράχμα, το Τζίμπερις, το Γκουρισάνκαρ, οι Ήχοι στα Τσάκρας, οι Αναπνοές στα Τσάκρας, το Μαντάλα και άλλοι.
Οι διαλογισμοί διαρκούν 1 ώρα και μπορούμε να επιλέξουμε όποιον μας ταιριάζει και να τον ακολουθήσουμε τουλάχιστον για 3 ημέρες. Προτιμότερο είναι να ακολουθήσουμε τον διαλογισμό για 21 ημέρες ή ακόμα καλύτερα για 3 μήνες. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε αλλαγή στην ποιότητα της ύπαρξής μας. Η πρακτική των διαλογισμών γίνεται είτε ατομικά, στον προσωπικό μας χώρο, είτε ομαδικά, σε κέντρα διαλογισμού. Η εμπειρία του ομαδικού διαλογισμού είναι βέβαια βαθύτερη, αφού δημιουργείται δυνατότερη δόνηση. Καλό είναι οι διαλογισμοί να συνοδεύονται από την αντίστοιχη μουσική. Η μουσική συνήθως είναι διαθέσιμη σε CD που περιέχουν και οδηγίες για τους διαλογισμούς.

Γιατί να προτιμήσω τους ενεργητικούς διαλογισμούς;
Στην εποχή που ο Βούδας επινόησε την Vipassana (τεχνική παρατήρησης της αναπνοής), οι άνθρωποι ζούσαν μία πολύ πιο φυσική και σύμφωνη με το είναι τους ζωή. Συνεπώς, αρκούσε μία ήσυχη τεχνική παρατήρησης, για να βιώσουν την ησυχία μέσα τους…
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον μοντέρνο άνθρωπο… Στην ιλιγγιώδη ταχύτητα της σύγχρονης πραγματικότητας βομβαρδιζόμαστε από τόσες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πια κενό χώρο μέσα μας, παρά μόνο εφόσον επιδιώξουμε να τον δημιουργήσουμε οι ίδιοι. Προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές απαιτήσεις στη δουλειά, στην οικογένεια και στην προσωπική μας ζωή, συσσωρεύουμε ένταση στο σώμα αλλά και στον νου. Δεν είμαστε σώμα και νους, είμαστε σώμα-νους, είμαστε ψυχοσωματικοί. Ο εγκέφαλος μας, ακριβώς σαν ένα βιο-κομπιούτερ, στην προσπάθεια να αφομοιώσει και να ανταποκριθεί στην πραγματικότητά μας, υπερφορτώνεται. Το παραπάνω αυτό βάρος εκφράζεται στο σώμα, δημιουργώντας συμπτώματα ανησυχίας, στρες, ακόμα και ασθένειες.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να φτάσουμε στον ήσυχο παρατηρητή μέσα μας, πρέπει πρώτα να εκτονώσουμε αυτές τις εντάσεις. Οι ενεργητικοί διαλογισμοί, με τα στάδια εκτόνωσης και έκφρασης που περιέχουν, μας δίνουν αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα.

Τι είναι οι καθιστοί-σιωπηλοί διαλογισμοί
Υπάρχουν αρκετές καθιστικές διαλογιστικές τεχνικές που σε βοηθούν να βαθύνεις τη σιωπή. Αυτές είναι το Nadabrahma,το Chakra Sounds, η Vipassana, το Gourishankar κ.α.
Όλοι οι παραπάνω διαλογισμοί και πολλοί άλλοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των μονοήμερων διαλογισμών του Breath of Life Osho Institute. Ένας βασικός διαλογισμός είναι το Evening Meditation, όπου μέσα σε σιωπή και διαλογισμό ακούμε ομιλίες του Osho επάνω σε διάφορα θέματα. Αυτός ο διαλογισμός ξεκίνησε από την περίοδο που ο Osho ζούσε και μιλούσε στους μαθητές του δύο φορές την ημέρα. Καθώς μιλάει, το σώμα σου χαλαρώνει, το μυαλό ησυχάζει, γεύεσαι μία σοφή ματιά επάνω σε διάφορα θέματα και γαληνεύει η καρδιά σου.

Συμβουλές για τον καινούριο διαλογιστή

Πότε;

Εξαρτάται από την πρακτική που θα διαλέξεις. Μερικές τεχνικές είναι καλύτερο να γίνονται το πρωί, όπως ο Δυναμικός, που είναι ένας καθαρτικός διαλογισμός. Η Kundalini είναι καλύτερο να γίνεται στο τέλος της ημέρας. Άλλοι διαλογισμοί όπως το Nadabrahma και το Nataraj γίνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το πιο σημαντικό είναι να βρεις τη μέθοδο που ταιριάζει στο στυλ της ζωής σου και την ώρα που σε βολεύει και να προσπαθήσεις να διαλογίζεσαι πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, ο διαλογισμός γίνεται μέρος του δικού σου ρυθμού ζωής.

Πού;

Βρες ένα μέρος στο σπίτι σου που να είναι απομονωμένο. Ειδικά για το Dynamic  ή για διαλογισμούς που περιλαμβάνουν κάθαρση και έκφραση, θα πρέπει να μπορείς να κάνεις θόρυβο χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου. Ωστόσο, είναι πάντα πολύ ωραίο να διαλογίζεσαι μαζί με άλλους, γιατί έτσι μπορείς να πας πιο βαθιά στην εμπειρία της πρακτικής. Μπορείς να ανατρέξεις στο πρόγραμμά μας και να διαλέξεις μία από τις ώρες που σε βολεύουν ή να παρακολουθήσεις κάποια από τα μονοήμερα διαλογισμών (βλέπε πρόγραμμα)

Τι να φοράω
;
Τα ελαφρά ρούχα, ιδίως γύρω από την κοιλιά, είναι τα καλύτερα. Προτίμησε, ακόμα, να μην φοράς παπούτσια.

Πώς να διαλέξω μία μέθοδο;

Στην αρχή, πειραματίσου με διάφορες μεθόδους, μέχρι να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει. Να θυμάσαι ότι μία μέθοδος που αρέσει σε εσένα, μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι εντάξει, γιατί ο διαλογισμός είναι προσωπική εμπειρία. Να θυμάσαι, ακόμα, να μην είσαι σοβαρός. Μην βάλεις για άλλη μία φορά ένα «πρέπει», απλώς περίμενε μέχρι να βρεις μία μέθοδο που να σου αρέσει. Όταν την βρεις, τότε μείνε με αυτήν για τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ημέρες. Καθώς την κάνεις, φέρε το 100% της ενέργειας σου και δώσε τα όλα!!! Αν συνεχίσεις να νιώθεις ότι αυτή η μέθοδος είναι για σένα, τότε ακολούθησέ την για 3 μήνες. Ύστερα, μπορείς να συνεχίσεις με την ίδια μέθοδο είτε να δοκιμάσεις κάποια άλλη.
Εμείς σου προτείνουμε να διαλέξεις στην αρχή κάποιον από τους ενεργητικούς διαλογισμούς και ιδίως το Dynamic και την Kundalini.

Περιγραφή των κυριότερων διαλογισμών

Dynamic (γίνεται συνήθως νωρίς το πρωί)

Διαρκεί 1 ώρα και έχει 5 στάδια. Είναι ένας διαλογισμός κάθαρσης, που σε βοηθάει να απελευθερώσεις ανέκφραστες εντάσεις μέσα από το σώμα και το συναίσθημά σου και να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά, με φρέσκια ενέργεια!!!!                                                                        (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Dynamic και τη σημασία του, βλέπε άρθρα)

dynamic

1ο (10 λεπτά) Ανάπνευσε χαοτικά από την μύτη, εστιάζοντας την προσοχή σου στην εκπνοή.Η αναπνοή πρέπει να κινείται βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Κινήσου γρήγορα, αλλά κράτα την αναπνοή βαθιά. Κινήσου τόσο γρήγορα, ώστε να γίνεις σχεδόν η αναπνοή. Άφησε όλο το σώμα να κάνει κινήσεις, για να βοηθήσει την αναπνοή να βαθύνει, και βάλε το 100% της ενέργειας σου… σαν να γίνεσαι μία στμομηχανή!!!!

2ο (10 λεπτά) Αποφόρτισε το σώμα και το συναίσθημά σου.Άσε να γίνει μία έκρηξη. Φώναξε, χοροπήδα, χόρεψε, τραγούδησε!Μην κρατάς τίποτα σε έλεγχο. Άσε όλο το σώμα σου να κινείται.Μην αφήνεις το μυαλό να ελέγξει την έκφρασή σου.Μπες σε αυτή την τρελή έκφραση με όλη την καρδιά σου.

3ο (10 λεπτά) Ξυπνάς την ενέργεια σου, Με ψηλά τα χέρια, χοροπηδάς  φωνάζοντας το μάντρα Χου.
Κάθε φορά που προσγειώνεσαι στη γη, άφηνε τον ήχο Χου να βγαίνει βαθιά μέσα από τη λεκάνη σου για να ξυπνήσει το κέντρο του σεξ σου. Μην ακούσεις την κούραση σου, συνέχισε πέρα από αυτήν!!!!

4ο (15 λεπτά) Στοπ!!! Παγώνεις σε όποια στάση και να βρίσκεσαι.Μπες σε σιωπή, παρατηρώντας το σώμα και τις σκέψεις σου.

5ο (15 λεπτά) Με τον χορό, εκφράζεις την ζωτικότητα και την χαρά σου. Φέρε αυτή την ενέργεια μέσα στην καθημερινότητα σου.

 

Διαλογισμός Κουνταλίνι (γίνεται συνήθως το απόγευμα)

kundalini

Διαρκεί 1 ώρα και διώχνει ήπια τις εντάσεις από το σώμα, δίνοντας σου φρέσκια ενέργεια.
1ο (15 λεπτά) Χαλαρά, κινείς και δονείς το σώμα, νιώθοντας την ενέργεια να κινείται από τα πόδια προς τα πάνω. Μείνε όσο πιο χαλαρός γίνεται, αφήνοντας το σώμα να δονηθεί από μόνο του. Άλλες φορές η δόνηση είναι έντονη και άλλες φορές πιο ήπια.
2ο (15 λεπτά) Χόρεψε, αφήνοντας το σώμα σου να εκφραστεί.
3ο (15 λεπτά) Ακίνητος, καθιστός ή όρθιος, μπαίνεις στην παρατήρηση, παρατηρώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές σου αισθήσεις.
4ο (15 λεπτά) Ξαπλώνεις και χαλαρώνεις, παραμένοντας εντελώς ακίνητος.

Διαλογισμός Chakra Breathing (γίνεται όποτε θέλεις)
Διαρκεί 1 ώρα και έχει 4 στάδια. Είναι ένας καθαρτικός διαλογισμός, που χρησιμοποιεί την αναπνοή για να καθαρίσει την ενέργεια σε κάθε ενεργειακό κέντρο στο σώμα σου (chakra).
1ο (15 λεπτά). Όρθιος, με τα πόδια ανοιχτά στο ύψος των ώμων, εισπνέεις και εκπνέεις ρυθμικά από το στόμα, αφήνοντας την εισπνοή να είναι βαθιά και την εκπνοή να είναι εκφραστική. Ενώ αναπνέεις, κινείς ρυθμικά και τη λεκάνη σου. Με κάθε εισπνοή, η λεκάνη σου κινείται προς τα πίσω και με κάθε εκπνοή η λεκάνη σου κινείται μπροστά. Αναπνέεις σε κάθε ενεργειακό κέντρο έντονα για 1,5 λεπτό, ενώ κινείς τα χέρια σου στο ύψος του κέντρου που αναπνέεις. Με την αναπνοή και τα χέρια ανεβαίνεις προς τα πάνω, αρχίζοντας από το 1ο chakra (λεκάνη) και φτάνοντας στο 7ο chakra (κορυφή του κεφαλιού). Όταν φτάσεις στο 7ο chakra, αρχίζεις να κατεβαίνεις αργά προς τα κάτω.
2ο -3ο Επαναλαμβάνεις το 1ο στάδιο.
4ο (15 λεπτά) Ξαπλώνεις και χαλαρώνεις εντελώς ακίνητος.

Διαλογισμοί μικρής διάρκειας, βασισμένοι στην αναπνοή, που μπορείτε να τους κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η αναπνοή και η σκέψη είναι βαθιά συνδεδεμένες. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Ίσως να έχετε προσέξει, ότι όποτε αλλάζει η σκέψη, αλλάζει και η αναπνοή. Αν είσαι θυμωμένος, αμέσως η αναπνοή αλλάζει και χάνεται ο ρυθμός. Όταν είσαι παθιασμένος ή πάνω στο σεξ, η αναπνοή μεταβάλλεται. Όταν είσαι ήσυχος, η αναπνοή βαθαίνει… Αν αρχίσεις να το παρατηρείς, θα ανακαλύψεις μόνος σου τι είδους αναπνοή συνοδεύει κάθε κατάσταση του μυαλού σου…

Άρα μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και να αλλάξει η αναπνοή σου. Ή να κάνεις το αντίθετο, να αλλάξεις την αναπνοή σου και το μυαλό σου θα ακολουθήσει…

Ένας εύκολος διαλογισμός, με την αναπνοή σου, όταν θέλεις να αλλάξεις τη διάθεσή σου και να κάνεις το μυαλό σου να ησυχάσει

Πότε;
Κάθε πρωί για 10 λεπτά ή όποτε τον χρειάζεσαι

Πού;

Στο δωμάτιο σου ή στον χώρο εργασίας σου. Όπου τον χρειάζεσαι, αρκεί να μπορείς να απομονωθείς…

1. Πάρε μια μεγάλη εισπνοή και πέταξε τον αέρα έξω από το στόμα, μέχρι να νιώσεις ότι η κοιλιά σου μπήκε μέσα. Φαντάσου ότι με το πέταγμα του αέρα πετάς μαζί και την άσχημη διάθεσή σου. Κράτησε την αναπνοή σου έξω.
2. Κράτησε την αναπνοή σου για λίγα λεπτά. Μην εισπνέεις, μέτρα μέχρι το 10 ή το 20 και στη συνέχεια είσπνευσε βαθιά (πάλι από το στόμα) και νοιώσε την κοιλιά σου να γεμίζει. Κράτησε την αναπνοή σου μέσα.
3. Κράτησε την αναπνοή σου όσο μπόρεσες προηγουμένως και στη συνέχεια πέταξε την αναπνοή έξω (Βήμα 1). Επανέλαβε τον ρυθμό αυτής της βαθιάς εισπνοής και της έντονης εκπνοής για 5 λεπτά.
4. Μείνε για λίγο ήσυχος, παρακολουθώντας την αναπνοή σου να πηγαίνει στην κοιλιά σου… (5 λεπτά).
Είσαι έτοιμος!!! Και η διάθεση σου έχει αλλάξει!

Οι εκφράσεις του λιονταριού!!! (10 λεπτά)
Πολύ καλός διαλογισμός για να διώχνει την ένταση ιδίως από το πρόσωπο και το κεφάλι

Για 5 λεπτά, κάνε γκριμάτσες με το στόμα σου και με όλο το πρόσωπό σου, μιμούμενος του βρυχηθμούς ενός λιονταριού. Άνοιξε το στόμα, βγάλε έξω την γλώσσα, τέντωσε τους μύες του λαιμού, δώσε όλη σου την ένταση, είτε σιωπηλά είτε με ήχους. Άσε την κίνηση να απλωθεί στον λαιμό και στους ώμους σου, ανοίγοντας το σώμα σου και διώχνοντας την ένταση.
Για 5 λεπτά, μείνε ήσυχος και σιωπηλός, παρακολουθώντας την αναπνοή σου.

Όλοι οι παραπάνω διαλογισμοί όπως και πολλοί άλλοι διδάσκονται στο Breath of Life Institute εβδομαδιαία, αλλά και σε μονοήμερα διαλογισμών που προγραμματίζονται μία φορά τον μήνα. (βλέπε πρόγραμμα)